Et tiår med Håndballjentene
- larvik&norge
- 10. jan. 2020
- 11 min lesing
Vi er inne i et nytt tiår og det er litt gøy å se tilbake på hva som har skjedd de siste årene.
Mye har forandret seg i håndballverden og gullene har ikke vært ''like enkelt'' å hente. Nå er det nesten 4 år siden sist jentene hadde en gullmedalje rundt halsen. Det er ganske rart å tenke på i og med at det var så mange år med suksess. Misforstå meg rett, jeg synes ikke prestasjonene har vært noe dårligere av den grunn. Flere lag har kommet frem og det er litt gøy at nye lag har mulighet til å ta medaljer, selvom jeg alltid heier på Norge.
Mye har forandret seg og nye fjes har kommet inn i troppen. Store legender har takket for seg og gitt pinnen videre til mye friske ben.
EM på hjemmebane i 2010
Det er kult at vi står her 10 år senere og skal ha nytt mesterskap her hjemme i Norge. Det var i 2010 jeg fattet stor interesse for våre fantastiske jentene, og ble ''LarvikogNorge'' rett over nyttår i 2011.
Så til håndballen; Norge var favoritter på hjemmebane og de ble ikke mindre favoritter da de knuste Frankrike i første kamp. Alt stemte 100 % for mer eller mindre alle. Ungarn kampen ble Katrine Lunde sin kamp, og hun ble hyllet av lagvenninne i ettertid. I mellomrunden kom sjokktapet mot Sverige - med både Kari Mette Johansen, Heidi Løke og Tine Stange ute med omgangssyken. Dette var første gang de tapte en kamp i EM siden 2002. Heldigvis reiste jentene seg og i semifinalen mot Danmark, i Herning, sto Gro Hammerseng frem som Norges kaptein. At dette skulle bli hennes nest siste kamp var det ingen som så for seg. Revansjen mot Sverige kom i finalen og Norge kunne ta sin 4. strake medalje i EM. Heidi Løke fikk sitt gjennombrudd på landslaget i dette mesterskapet.
Den gode 90-talls generasjonen kom inn i varmen hos seniorene og flere av de fikk prøve seg i forkant av EM. Tre stykker fikk også sjansen i selve mesterskapet - Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Mari Molid.
Stine ble byttet ut med Linn Jørum Sulland i semifinalen. Tonje Larsen og Gro Hammerseng spilte sitt siste mesterskap for Norge.
All Star Team: Gro Hammerseng, Heidi Løke og Katrine Lunde


VM 2011 i Brasil
Det ble nok et høydepunkt. Med Kristine Lunde-Borgersen tilbake etter fødsel og tommelskade. Jentene hadde ikke hatt like stor suksess i VM som i EM og flere spillere manglet kun denne medaljen. Det ble ikke det beste utgangspunktet med tap mot Tyskland i åpningskampen, men de ristet det av seg og kom tilbake. Finalen mot Frankrike ble vunnet med sifrene 32-24. Comebacket til Kristine ble avgjørende i semifinalen og finalen i mesterskapet. Hun slet i starten, men viste hva hun var god for da det gjaldt. Også Karoline Dyhre Breivang som hadde fått oppsigelsesbrev på våren viste hvorfor hun skulle spille videre for Norge.
Det var rørende å se jentene løpe rundt med det norske flagget på banen etter kampslutt.
Amanda Kurtovic debuterte for Norge i dette mesterskapet. Marit Malm Frafjord var Norges kaptein i denne perioden.
All Star Team: Heidi Løke

OL og EM 2012 Det var endelig en nytt OL år, og det er mye som skjer. Med Champions Leauge, serien, NM, sluttspill i tillegg til mesterskap ble det mye på enkelte spillere. Som regjerende EM og VM mestere var Norge fryktet av motstanderne. Med tap i åpningskampen mot Frankrike, uavgjort mot Sør-Korea og tap mot Spania ble det en 4.plass i gruppen. Etter å ha ligget under 13-9 mot Brasil til pause i kvartfinalen så det mørkt ut. Heldigvis var det et eller annet som snudde i kampen (med god hjelp fra Kari Aalvik Grimsbø) og Norge vant. Revansjen mot Sør-Korea kom i semifinalen med 31-25 seier, det ble heldigvis ingen reprise av semifinalen i 2008. Finalen ble også en spennende match og tiltross for en god kamp av Montengro så var det Norge som kunne juble for sitt 2. OL gull. Linn-Kristin Riegelhuth Koren storspilte i mesterskapet og hadde en treffprosent på 79 (!) Kari Aalvik Grimsbø hadde sitt aller beste mesterskap for Norge og reddet laget flere ganger. Linn Jørum Sulland ble finalehelten i OL.
Ida Alstad, Linn, Heidi Løke, Camilla Herrem og Amanda Kurtovic spilte sitt første olympiske mesterskap. Kari Mette Johansen takket for seg på landslaget etter OL finalen. All Star Team: Kari Aalvik Grimsbø og Heidi Løke
EM ble også veldig spennende, og det ble full pott i gruppespillet. Mot Ukraina ble det litt mer unødvendig spenning med 18-17 seier vel og merke. Frankrike der i mot ble knust 30-19 etter tapet i OL. Danmark fikk endelig en mesterskapseier mot storesøster etter mange år med nedturer, kampen hadde uansett ingen betydning for Norge. Selve finalen mot Montenegro ble veldig spennende. Det ble 2 ekstra omganger og Ida Alstad storspilte med 11 mål i finalen. Dessverre fikk Montengro revansje og tok gullet hjem. Anja Edin ble en viktig spiller for Norge og sto frem når det trengtes. Hun ble fortjent kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller.
. Linn Gossè fikk mesterskapdebuten under EM sammen med Ida Bjørndalen, Maja Jakobsen, Silje Solberg og Karoline Næss. Kristine Lunde-Borgersen spilte også sin siste landskamp dette året, i EM finalen. Kari Aalvik Grimsbø ble gravid etter OL og spilte derfor ikke EM. All Star Team: Anja Edin (MVP), Katrine Lunde og Heidi Løke

VM 2013 Med Nora Mørk tilbake etter en lang skadeperiode var det stor spenning til et nytt mesterskap. I gruppespillet så det bra ut med 5 seire. Også i 1/8 finalen ble det en klar seier mot Tsjekkia 31-21. Det var i kvartfinalen mot vertsnasjonen hvor det sa stopp, de ble rett og slett kastet ut av mesterskapet mot Serbia. Alle de rutinerte spillerne våre sviktet i denne kampen. Det var det ikke mange som hadde trodd. Jentene sto skuffet igjen etter det som kan kalles en skandale for mange. Nora satte sitt preg på landslaget fra første stund og ble en viktig brikke tiltross for et mislykket mesterskap.
Silje fikk selskap av tvillingsøster Sanna Solberg i dette mesterskapet. Dette ble også debuten til Veronica Kristiansen. Isabel Blanco spilte også sitt første mesterskap siden 2008, men dette ble hennes siste for Norge. Karoline Dyhre Breivang tok over kapteinsrollen etter at Marit Malm Frafjord slet med skader. Kari Aalvik Grimsbø sto forsatt over mesterskapet ettersom hun ble mor i juni 2013.
EM 2014
Revansjelysten var stor etter VM året før. Nå skulle Norge slå tilbake og vise hvorfor de var EMs beste lag. Laget besto av mye nytt og det var derfor litt usikkert hva som kunne forventes. Bedre ble det ikke av at Kari A. Grimsbø måtte ut med kneskade i første kamp. Norge slo både Danmark, Romania og Ukraina i gruppespillet. Stine Bredal Oftedal fikk gjennombruddet i dette mesterskapet, og ble banens beste mot Ukraina. Videre ble det poeng mot både Polen og Spania, før det ble tap mot Ungarn i siste kamp. Det ble uansett ikke avgjørende for veien videre. Mesterskapdebutant Betina Riegelhuth fikk vist frem slegga mot Spania og ble avgjørende.
Det ble skandinavisk duell mot Sverige i semifinalen og det ble 29-25 seier, en god oppladning til finalen. Her skulle Norge møte Spania, og det ble en nervepirrende kamp. Det store helten ble Linn-Kristin Riegelhuth Koren med 10 mål på 10 forsøk.
Laget måtte klare seg uten Katrine Lunde som var gravid. Silje Solberg ble den store helten og Norges 1.målvakt i mesterskapet.
Dette året fikk vi hilse på Linka sin lillesøster, Betina Riegelhuth. Emilie Hegh Artnzen, datteren til tidligere landslagskaptein Hanne Hegh, fikk landslagsdebuten. Pernille Wibe spilte også sitt første mesterskap. Emily Stang Sando kom også inn for første gang etter at Kari måtte ut.
Nora ble Norges toppscorer og fikk plass på All Star Team. Linn Jørum Sulland brakk foten rett før EM og måtte se mesterskapet på TV. Karoline Dyhre Breivang ga seg på topp med sitt 5.EM gull og etter 305 landskamper.
All Star Team: Silje Solberg, Heidi Løke og Nora Mørk.


VM 2015 Et nytt VM sto for tur, denne gangen i Danmark. Den store snakkisen ble vrakingen av Katrine Lunde etter at hun hadde stått over EM pga graviditet. Ekspertene mente at gullsjansene ble borte med denne avgjørelsen. Heldigvis beviste Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg at dette var feil og storspilte. Nok en gang ble det tap i åpningskampen, denne gangen mot Russland. Resten av kampene ble vunnet og Norge var klare for 1/8 finale. Tyskland ble slått greit, før den nervepirrende kvartfinalen. Montenegro ble slått såvidt 26-25, og det ble spenning til siste slutt. Semifinalen skulle ikke bli noe bedre med ekstraomganger og det hele. Nora Mørk scoret 8 mål i kampen og hadde nok en avgjørende rolle. Det ble seier og Norge skulle spille nok en finale. Nederland ble slått komfortabelt. Camilla Herrem spilte et fantastisk mesterskap og ble avgjørende. Hun scoret blant annet 7 mål i finale.
I dette mesterskapet fikk Marta Tomac bli med etter å ha blitt norsk statsborger på høsten. Stine Skogrand og Vilde Ingstad fikk også sitt første mesterskap for Norge.
Linn Jørum Sulland var tilbake etter skade året før. Linn-Kristin Riegelhuth Koren ventet barn og spilte ikke. Stine Bredal Oftedal fikk sitt første mesterskap som kaptein og sto frem.
All Star Team: Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Heidi Løke.

OL og EM 2016 Dette året kunne flere få sitt 3. OL for Norge - drømmen ble oppfylt for både Linka, Katrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø. I tillegg fikk Marit Malm Frafjord sjansen da Linn Jørum Sulland måtte ut med skade. Det hadde nesten blitt en vane og tape åpningskamper disse årene, og Brasil tok seier i første kamp. Norge slo tilbake og de fikk et bedre utgangspunkt i forhold til forrige OL. Kvartfinalen ble nok en gang mot Sverige, og storesøster tok seieren igjen. Så kom den spennende semifinalen mot Russland. Nattkampen ble avgjort med ekstraomganger og etter en kjip bom på slutten gikk Norge gråtende av banen. OL drømmen var knust. Det hjalp ikke med Nora Mørk sine 14 scoringer, det ble bronsefinale mot Nederland to dager senere. Mørk sto frem igjen med mål og Nederland ble slått i siste kamp. All Star Team: Kari Aalvik Grimsbø og Heidi Løke.
Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Mari Molid, Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristiansen og Sanna Solberg var alle OLdebutanter.
Linn-Kristin Riegelhuth Koren spilte sitt siste mesterskap for Norge under OL.
Før EM ble det litt fokus på at Linka ble ''vraket'' til fordel for Malin Aune. Dette fordi hun hadde storspilt i Champions Leauge samme høst.
Mesterskapet startet endelig med en seier og hele gruppen ble slått. Storspillet fortsatte med Norges nye forsvarsener Silje Waade. Hun spilte som en senior i sitt første mesterskap. Semifinalen mot Frankrike ble ikke velspilt og det ble lite mål. 20-16 sto det tilslutt etter storspill av Silje Solberg. Det ble en tredje finale mot Nederland, men for første gang ble det utrolig jevnt. Det ble seier med minst mulig margin og Norge kunne juble for sitt siste gull dette tiåret. Nora Mørk scoret hele 12 mål i finalen.
Silje Waade, Malin Aune og Kjerstin Boge Solås debuterte. All Star Team: Camilla Herrem og Nora Mørk

VM 2017
Mange husker nok Kari Brattset sitt debutmesterskap for man skulle tro at hun aldri hadde gjort noe annet. Hun klarte nok å overbevise de aller fleste at hun var på rett plass.
Norge og Nora Mørk startet godt i åpningskampen mot Ungarn med 30-22 seier. Argentina, Polen og Tsjekkia ble ingen målestokk. Gruppefinalen mot Sverige ble tung og det var lillesøter med Isabelle Gullden i spissen som tok seieren. 1/8 finalen mot Spania gikk lekent og kvartfinalen mot Russland gikk som en drøm med storseier 34-17. Semifinalen mot Nederland ble også vunnet sikkert 32-23. Da sto finalen mot Frankrike for tur og det ble en tøff match. Nora Mørk og Veroncia Kristiansen sto for 2/3 av målene, men det hjalp ikke. Frankrike ble for sterke med en 23-21 seier.
Emilie Christesen, Helene Gigstad Fauske, Kari Brattset og Marit Røsberg Jacobsen debutert i mesterskapet. Stine Bredal Oftedal og Katrine Lunde var Norges klart beste spillere i mesterskapet. Katrine gjorde comeback etter å ha blitt valgt bort i EM 2016 og hun gjorde det med stil. All Star Team: Katrine Lunde, Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal (MVP)

EM 2018 Det ble mye oppmerksomhet da Camilla Herrem ble utelatt etter at hun fikk barn i juli 2018. Sanna Solberg og Thea Mørk ble valgt.
Med åpningstap mot Tyskland startet ikke mesterskapet så bra, men jentene hadde slått tilbake før. Allerede mot Tsjekkia i kamp nummer 2 ble det bevist hvorfor jentene skulle ha gullet. Så kom dessverre enda en storsmell,23-31 tap mot Romania. Med to tap ble det en tredjeplass i gruppen, Norge måtte vinne alle kampene i hovedrunden og var avhengig av andre resultater. Norge gjorde jobben selv mot både Ungarn, Spania og Nederland med god margin.
Håndballjentene måtte ha hjelp fra Ungarn i deres siste kamp mot Romania, den fikk de sånn halvveis. Ungarn måtte vinne og om de vant med 3 mål så hadde Norge vært direkte videre. Det ble en to målsseier. En ny sjanse kom om Tyskland slo Nederland, det ville seg ikke. Norge måtte derfor spille om 5.plassen mot lillesøster Sverige. Heldigvis var det ingen tvil i denne kampen, Norge slo til med en 38-29 seier.
Thea Mørk fikk spille sitt første mesterskap, men fikk bare noen minutter mot Tsjekkia pga skade. Den skadeutstatte spilleren valgte å legge opp noen uker senere. Camilla Herrem kom inn i troppen.
Norge måtte klare seg uten Nora Mørk og Amanda Kurtovic. Begge var ute med kneskade, Amanda skadet seg rett før mesterskapet.
Henny Reistad fikk mye oppmerksomhet etter sin debut hos Vipers og fikk sitt første senior mesterskap med Norge i desember 2018.
Linn Jørum Sulland spilte sitt første mesterskap siden VM 2015. All Star Team: Stine Bredal Oftedal


VM 2019
Norge endte på en 4.plass etter en litt kronglete vei. De vant 4 av 5 gruppespillkamper, gruppefinalen var det Nederland som vant. I hovedrunden kom de seirende ut, tiltross for en rar kamp mot Danmark. Semifinalen og bronsefinalen gikk ikke som håpet dessverre. Alt i alt synes jeg jentene fant ut av det etterhvert og flere fikk vist seg frem. Norge manglet en god del sentrale spillere, men de som var der kjempet til siste slutt. Stine Bredal Oftedal kom seg utover i mesterskapet og Silje Solberg sto godt i store deler av veien.
Moa Högdahl, Ingvild Bakkerud og Andrea Austmo Pedersen spilte sitt første mesterskap for Norge.
Nora Mørk, Henny Reistad, Katrine Lunde og Amanda Kurtovic var bare noen få av de som manglet.
All Star Team: Camilla Herrem

Tiårets spiller: STINE BREDAL OFTEDAL Det er (snart) 10 år siden Stine Bredal Oftedal debuterte for Norge. Den usikre tenåringen uten en eneste landskamp fikk prøve seg i EM på hjemmebane. Det ble ikke så mye tillitt den gangen og før semifinalen ble hun byttet ut med Linn Jørum Sulland. Hun fikk sjansen igjen i VM 2011 hvor det ble gull, men fikk ikke bli med til OL i London. I VM 2013 fikk hun spille mye før mesterskapet, men ble valgt bort da det ble jevnt i kampene.
I Bredal Oftedals første landslagsperiode i EM og VM var statistikken slik: I 12 kamper kom hun aldri på banen. I 19 kamper laget hun tilsammen 15 mål.
– Jeg tror det er slike perioder i en håndballkarriere de fleste må gjennom. Det at jeg likevel ble tatt ut, så jeg som en tillitserklæring og brukte det for alt det var verdt. (KILDE)
Det store gjennombruddet kom under EM i 2014, da khadde hun endelig fått bidratt til et gull. Det er dette Stine husker best selv. I VM 2015 fikk vi se den virkelige gode og trygge Stine Bredal Oftedal, da som kaptein. De fleste av Norges bautaer hadde lagt opp, nå var det Stine som skulle føre laget videre. Hun ble kronet til VMs beste midtback i dette mesterskapet og med en gullmedalje rundt halsen.
Under VM 2017 hadde hun kanskje sitt aller aller beste mesterskap og ble fortjent kåret til mesterskapet mest verdifulle spiller. Både i EM 2018 og i fjorårets VM sto hun frem. Stine har blitt en stabil og trygg leder!
Stine var kanskje ikke utad det man tenke på som en ledertype når man ser på personligheten. Hun vet hva hun gjør på banen og er trygg der, men hun har også innrømmet selv at hun har slitt litt med konflikter og diverse. Det er ikke hennes greie. Allikvel har vi sett at hun bærer med seg en trygghet og sammen med kapteinsteaet sitt får hun frem det beste i laget. Hun har fått mye skryt av de ''gamle'' stjernene, blant annet Gro Hammerseng-Edin. Den fødte kaptein sier lagvenninne.
Stine er ikke redd for å vise verken glede eller sorg, og denne kommentaren fra nettavisen beskriver henne godt:
'' Det at Bredal Oftedal gråt så åpenlyst i hallen, foran TV-kameraene, i garderoben og på hotellet, beviste at selv den sterkeste kan ha noen svakhetspunkter. Det er ikke farlig.
For alle som kjenner Bredal Oftedal vet at hun er sterk mentalt. Hun kommer alltid tilbake. Det var ikke tilfeldig at hun ble plukket ut til å bli kaptein i 2015. Da etterfulgte hun Karoline Dyhre Breivang, som hadde 305 landskamper og var en bauta.'' - Etter semifinalen under VM 2019.
Hun startet med nummer 4 på drakta, nå står hun med det store 10 tallet. Det har vært helt fantastisk å følge karrieren hennes på godt og vondt hittil. Jeg gleder meg til fortsettelsen.


Comments